Skjeggkre invaderer norske hjem

Skjeggkre invaderer norske hjem

Fra den ble oppdaget i 2013, har skjeggkre inntatt norske hjem i rekordfart. Du kan ha hundrevis av dette skadedyret i hjemmet uten å være klar over det.

 

«I 2012 var det ingen. Da vi begynte å ta dem inn i statistikken vår i 2016, var det 511 tilfeller. I år (2017) ligger det an til over det dobbelte.»

Preben Ottesen
Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet

Du kan lese mer om NRK sin artikkel HER

Rekordfart

Denne måneden begynner Folkehelseinstituttet en kartlegging av skadedyrets invadering i Norge, for å finne måter å bekjempe de på. Når den først har slått ro i hjemmet, er det vanskelig å bli kvitt de.

Skjeggkre har blitt sett over hele landet, og de trives best i nye og moderne boliger.

I utgangspunktet gjør ikke disse krypene mye skade, men likevel er de ekle og ubehagelige å ha i hus. Skjeggkre trives best mellom isolasjon i vegger og gulv.

Hvordan minimere skaden

Skjeggkre lever av cellulose. Nye bygninger består av mye papir, gipsplater og mye transporteres i pappesker. Det er slik skadedyrene inntar boligen din.

For å finne ut hvor i hjemmet disse krypene befinner seg, er det en fordel å sette opp limfeller. Disse bør plasseres på steder i hjemmet hvor det er sprekker og hulerom. Da vil du enkelt kunne kartlegge hvor i hjemmet de befinner seg, og samtidig får du tatt knekken på noen. Når du da har kartlagt hvor disse befinner seg, kan det være en fordel å tette sprekkene og hulerommene med fugemasse eller akryl.

Dessverre finnes det ingen måte å ta helt knekken på de enda.

Skjeggkre vs. Sølvkre

Sølvkre kjenner nok de fleste til. Når du slår på lyset i kjelleren, på kjøkkenet eller badet, ser du de løpe av sted. De trives best der det er varmt og fuktig. At du har stor forekomst av sølvkre i boligen, kan tyde på at det foreligger fuktskader.

Skjeggkre er den onde storebroren til sølvkre. Siden de trives best der det er tørt og kaldt, er det umulig å bli helt kvitt de. Disse krypene er også større enn sølvkre og formerer seg raskere.

Kjøpt bolig med skjeggkre?

Dersom du har kjøpt bolig med skjeggkre uten å få dette opplyst, kan du ha en mangelssak etter avhendingsloven. Våre boligadvokater erfarer at skjeggkresaker kan gi betydelige prisavslag, men de fordrer at saken behandles riktig både faktisk og rettslig. Kontakt oss for en gratis førstevurdering av din sak.